dinsdag 20 mei 2014

Een tien met een griffel van De Waal & Baantjer: avond ontspanning met typisch Amsterdamse politieroman

Een tien met een griffel is het tiende deel uit de serie van De Waal & Baantjer over de rechercheurs Van Opperdoes en Jacob. De titel is een hommage aan Baantjer die ooit een verhalenbundel met dezelfde titel schreef.
Tijdens de boekpresentatie bij de Amsterdamse boekhandel Van der Plas vertelde Simon de Waal dat hij bij het schrijven van dit deel uitging van een intrigerend uitgangspunt. In een huis wordt een lijk gevonden dat er niet thuishoort. Hoe komt het daar en waarom ligt het daar, waren vragen die vervolgens automatisch bij de rechercheur in Simon de Waal naar boven kwamen. Hij kwam met het volgende verhaal.

Het lichaam van een vrouw wordt gevonden in een appartement aan de Lauriergracht waar haar bovenbuurman woont. Ze is ontdekt door een oplettende overbuurman die haar op de grond zag liggen. De bovenbuurman is spoorloos verdwenen. De zoektocht van Van Opperdoes en Jacob naar de man voert hen naar de woeste leegheid van het Zeeburgereiland. Al snel ontdekken de rechercheurs dat er in deze zaak niet alleen sprake is van moord maar ook van stalking en bedreiging.
Barman Carlo van café Papeneiland is present om Van Opperdoes ’s avonds te voorzien van warme melk en Jacob weet zoals gebruikelijk de beste adresjes voor de lekkerste broodjes.
Dit tiende deel verdient inderdaad een tien met een griffel. Het boek geeft precies wat het beloofd: een avond ontspanning dankzij een typisch Amsterdamse politieroman en een uniek kijkje in de keuken van de Amsterdamse recherche. Al lezende komt je veel te weten over de werkwijze van de recherche. Bijvoorbeeld het gebruik om bij binnenkomst in een pand de deurmat over de drempel te leggen. Op deze manier kunnen, indien nodig, te hulp schietende collega’s meteen naar binnen en hoeven ze niet eerst de deur in te trappen.
De soepele schrijfstijl van Simon de Waal en zijn Amsterdamse humor zorgen ervoor dat je het boek achter elkaar uitleest.
De herkenning voor diegenen die Amsterdam kennen is leuk. En dankzij Simon de Waal en Jacob weet je bij een bezoek aan Amsterdam waar je lekkere broodjes kan halen.

Het is te hopen dat er nog vele delen zullen verschijnen in deze serie rond Van Opperdoes en Jacob. Op naar de twintig!