vrijdag 23 mei 2014

Evenbeeld van Marianne en Theo Hoogstraaten: knap staaltje vakmanschap

Marianne en Theo Hoogstraaten blijven zichzelf vernieuwen als schrijvers. Na zo´n twintig jeugdboeken te hebben geschreven, waagden ze zich met succes aan thrillers voor volwassenen. Onlangs verscheen Evenbeeld, hun eerste historische thriller voor volwassenen.
Evenbeeld bestaat uit twee verhalen die ieder gaan over een jonge vrouw op een beslissend moment in haar leven. Pas op het einde wordt het verband tussen beide verhalen duidelijk.


In 1634 schreef een Amsterdamse jonge vrouw in het geheim, zodat haar man het niet te weten zou komen, over de gruwelijke gebeurtenissen die ze een paar jaar eerder had meegemaakt op een VOC-schip richting de Oost. Ze was tijdens haar betrekking als dienstmeisje zwanger geraakt van de heer des huizes. Hij wilde het graag netjes afhandelen en betaalde voor haar een luxe plek op een VOC-schip naar de Oost. Onderweg gaat het mis met bemanning en schip. Binnen de kortste keren is de vrouw haar leven en dat van haar kind niet meer zeker. Het is nog maar de vraag of ze Batavia halen.
Marrit is de hoofdpersoon in het verhaal dat zich in het heden afspeelt. Pas geleden is haar oom Lodewijk overleden. Tot haar grote verbazing is zij de enige erfgename van zijn grote grachtenpand, zijn kunstverzameling en vele miljoenen euro’s. Als zij vervolgens haar pas verworven erfenis wilt bekijken, blijkt dat er een onbekende vrouw op de tweede verdieping woont. Volgens die vrouw is het een mondelinge afspraak met haar oom. Marrit kan maar beter meewerken, anders kan die vrouw niet instaan voor de gevolgen. Om haar argumenten kracht bij te zetten, laat ze Marrit hardhandig kennis maken met twee mannen. Er zit voor Marrit niets anders op dan mee te werken met hun duistere zaken.
Achterin het boek vertellen de schrijvers dat de beschreven reis met het VOC-schip echt heeft plaatsgevonden. Het boek is gebaseerd op 17e eeuwse verslagen van de noodlottig verlopen reis. Dit nodigt zeer uit tot meer lezen hierover. Daarnaast is een deel van het verhaal dat zich in de 21e eeuw afspeelt op ware feiten gebaseerd en bovendien actueel. Dit vertelde Theo Hoogstraaten tijdens de boekpresentatie in het Rembrandthuis.
Het is duidelijk dat Marianne en Theo Hoogstraaten veel en goed onderzoek hebben gedaan naar 17e eeuws Amsterdam, de betreffende reis van het VOC-schip en de gang van zaken aan boord van een VOC-schip. Ze slagen er in het verleden tot leven te wekken. Dat zit hem vooral in de details zoals de summiere beschrijving van de hut van de vrouw. De luxe blijkt vooral te bestaan uit het feit dat ze achter de mast een kleine hut voor zichzelf had met een bed en een strozak. Voor de mast had ze een stinkend ruim moeten delen met vele anderen.
Marianne en Theo Hoogstraaten zijn niet in de verleidelijke valkuil gevallen waar andere schrijvers van historische romans en thrillers geregeld wel in vallen. In Evenbeeld geen uitvoerige beschrijvingen of wijdlopige uitleg. De nodige informatie wordt terloops gegeven en enkel indien noodzakelijk. De uitleg die gegeven wordt staat in dienst van het verhaal. Het verhaaltempo blijft, zoals bij een thriller noodzakelijk is, hoog. Evenbeeld is een thriller die je achter elkaar wilt uitlezen en spannend van begin tot eind. Je zou het een historische pageturner kunnen noemen.
Dat geschiedenis allerminst saai is bewijzen Marianne en Theo Hoogstraaten met Evenbeeld. In deze geslaagde historische thriller laten ze een knap staaltje vakmanschap zien.
Vier sterren