dinsdag 13 mei 2014

Gezworen vrienden van Edward Hendriks: prima thriller met originele setting

Het is geen toeval dat de thriller Gezworen vrienden als setting de Gelderse scouting van eind jaren ´80 heeft. Schrijver Edward Hendriks was daar toen zelf een verkenner. Tijdens de meet & greet voorafgaand aan de Literaire Thrillersalon op zondag 13 april jl., straalde hij terwijl hij met veel enthousiasme vertelde over wat hij leuk vond aan scouting.De gezworen vrienden uit de titel zijn vier scoutingvrienden die maandenlang uitkeken naar het zomerkamp. Zij hebben geen enkele aanleiding om 25 jaar later met net zoveel plezier terug te denken aan die tijd als de auteur.
Het Incident tijdens hun laatste zomerkamp is de belangrijkste reden.
De jongens hebben zichzelf genoemd naar hun idolen uit hun favoriete tv-serie Tour of Duty. Deze, eind jaren ´80 door Veronica uitgezonden, Amerikaanse tv-serie volgde een peloton soldaten met hun sergeant tijdens hun tijd in Vietnam. De rol van sergeant Zeke Anderson wordt gespeeld door Sander, die bij de jongens ook de leider is. In de bossen spelen de jongens scènes na waarin ze op jacht gaan naar de Vietcong. Ze hebben er een hut gebouwd, waar ze clandestien een weekend naar toe gaan om er te overnachten. Het zomerkamp waar ze zoveel zin in hadden, eindigde echter in een drama.
Vijfentwintig jaar later is Sander een succesvolle bankier die alles voor elkaar heeft. Glanzende carrière, mooie, slimme vrouw, lief dochtertje en een kast van een huis met een Porsche Cayenne op de oprit. Hij dacht het verdrongen te hebben. Tot dat ene telefoontje. Zijn grote geheim dreigt onthuld te worden en hij staat op het punt alles kwijt te raken wat hem lief is. Hij besluit in zijn wanhoop contact op te nemen met zijn oude vrienden, want ze hadden elkaar immers trouw gezworen. Hij twijfelt even tussen René en Ivo. Uiteindelijk kiest hij voor René omdat zij het langst contact hebben gehouden. René woont inmiddels in een villa in een dure buurt en is partner bij een groot advocatenkantoor. Samen bedenken ze een plan om definitief een einde te maken aan de afpersing. De uitvoering kost meer dan Sander had gedacht. Veel meer.Gezworen vrienden is een spannende, goedgeschreven thriller met een originele setting. Het verhaal schakelt heen en weer tussen heden en verleden. De stukken uit het verleden zijn zorgvuldig geplaatst tussen die uit het heden. Ze zorgen voor verduidelijking, spanning en zijn belangrijk onderdeel van de plot. Dankzij de twee verschillende lettertypen is het voor de lezer meteen duidelijk wanneer een bepaalde passage zich afspeelt.
Het is echter niet meteen duidelijk wie wie is. In de stukken die zich afspelen in het verleden hebben de jongens hun Tour of Duty-namen, terwijl ze in het heden worden aangeduid met hun eigen namen. Dit zorgt enerzijds voor verwarring en wat irritatie, anderzijds verhoogt het enigszins de spanning.
Met de spanning zit het overigens wel goed in dit verhaal. Gezworen vrienden heeft een uitstekende plot met verrassende plotwendingen die zelfs de ervaren thrillerlezer op het verkeerde been zal zetten. En zonder al te veel te willen verklappen over de ontknoping: het verhaal eindigt met een daverende klap, die je niet aan ziet komen. De epiloog voegt echter weinig toe aan het verhaal of de spanning en dient enkel om een los draadje netjes af te werken. 
De scouting tijd komt realistisch over. Gelukkig heeft Edward Hendriks zich kunnen inhouden en is het niet te uitleggerig geworden. Het boek zal ongetwijfeld een feest der herkenning zijn voor iedereen die toen op scouting zaten.
De jongens zijn door hem goed neergezet. Ze hebben geen idee wat ze moeten doen na het Incident en doen dan precies het verkeerde. Opvallend is dat Sander niets heeft geleerd in vijfentwintig jaar. Hij neigt er nog steeds naar om het verkeerde te doen. Opvallend is dat hij geen enkele last lijkt te hebben van gewetenswroeging. Het maakt hem geen sympathiek personage.
Het boek leest lekker weg dankzij de soepele schrijfstijl van Edward Hendriks.
Alles bij elkaar genomen is Gezworen vrienden een prima thriller, ook voor diegenen die eind jaren tachtig niet bij de scouting zaten. Daar zorgen de goede plot en de verrassende twists wel voor.