dinsdag 20 mei 2014

Alex van Pierre Lemaitre: een van de beste thrillers die ik ooit heb gelezen

De thriller Alex van de Franse schrijver Pierre Lemaitre is onalledaags en anders dan alle andere thrillers. Het verhaal begint met Alex, een jonge vrouw die door een onbekende man is opgesloten in een houten krat die boven de vloer bungelt. Ze vraagt zich af wat hij van haar wilt en of ze aan de dood kan ontsnappen. 

Een vrouw heeft waarschijnlijk willekeurig mensen op gruwelijke wijze vermoord in heel Frankrijk. De politie maakt jacht op haar, in de vorm van Camille. Deze rechercheur, klein van stuk, is zwaar getraumatiseerd door de moord op zijn vrouw en hun baby een paar jaar eerder. Dit is zijn eerste grote zaak na zijn terugkomst. Het valt hem zwaar, het onderzoek gaat moeizaam.
Het boek is niet geschikt voor teerhartige lezers die niet tegen geweld en bloed kunnen, wel voor de liefhebbers van Mo Hayder, Karin Slaughter en het ruigere werk. Er is een kleine ergernis: een stuk of wat typisch Vlaamse uitdrukkingen en woorden waarvan de betekenis niet meteen duidelijk is.
Tijdens het lezen verschuift je punt van sympathie van het slachtoffer naar de dader. Nooit gedacht dat het mogelijk is sympathie en begrip te voelen voor een vrouw die mensen op gruwelijk wijze vermoord zonder dat ze er spijt van heeft. Pierre Lemaitre zorgt ervoor dat dat gebeurt. Klasse!
Na de ontknoping gaat het verhaal gewoon door en komt er nog een ontknoping, die vele malen gruwelijker is en tevens een geniale twist in zich heeft.
Alex is een geweldig goed verhaal en een van de beste thrillers die ik ooit heb gelezen. 5 sterren!