dinsdag 14 januari 2014

Ik van Margaretha van Andel: YA roman met goed uitgewerkt, intrigerend uitgangspunt

Het boek Ik van Margaretha van Andel heeft een intrigerend uitgangspunt. Stel je voor dat iedere keer als je een keuze maakt die beslissend blijkt te zijn voor je leven, je in een parallel universum de andere optie kiest en je verder leeft met de consequentie van die andere keuze. Op die manier bestaan er vele parallelle universums die Van Andel multiversums noemt in haar boek. En stel je dan ook voor dat het mogelijk is om door middel van een scan naar het multiversum te gaan waar je die andere keuze hebt gemaakt.
Daniel Warner heeft op zijn vijftiende een verkeerde keuze gemaakt, door de autosleutels van zijn ouders te pakken en een ritje met de auto te maken. Door het auto-ongeluk dat volgde, kwam hij in een rolstoel terecht. Na de havo ging hij naar een informatica-opleiding. Ook in zijn vrije tijd is hij veel met computers bezig, vooral met hacken. Zo ontdekt hij het geheime Project Gateway. Daniel ziet zijn kans schoon: eindelijk de mogelijkheid voor een leven zonder rolstoel. De manier waarop Daniel het regelt verdient geen schoonheidsprijs. Hij chanteert de onderzoekster met dingen die hij over haar heeft gevonden toen hij haar e-mail en haar bestanden hackte. Het experiment slaagt en Daniel komt terecht in een universum waar hij wel kan lopen omdat hij op het beslissende moment de sleutels teruglegde. Zijn leven is hier echter anders verlopen dan hij zich had voorgesteld. Hij zit weliswaar niet in een rolstoel en heeft een geweldig mooi lijf. Daar staat echter tegenover dat hij een echte hufter is geworden tussen zijn 15e en 18e. Hij heeft foute vrienden, iemand in elkaar geslagen zonder reden en op school is hij blijven zitten omdat hij veel spijbelde en zijn huiswerk nooit maakte.
Daniel besluit er het beste van te maken en de mensen om hem heen ervan te overtuigen dat hij geen slechte jongen is.
Met de onderzoekster heeft Daniel afgesproken dat hij zo snel mogelijk contact zoekt met haar en dat hij na twee maanden weer terugkomt in zijn oorspronkelijke multiversum.
Hoe dichter de deadline nadert, hoe meer Daniel twijfelt of hij wel terug wilt.
Margaretha van Andel heeft het intrigerende uitgangspunt van Ik uitgewerkt tot een geloofwaardig en goed geschreven verhaal dat de lezer zal aanzetten tot nadenken over in welke werkelijkheid wij leven en wat bepaalt hoe wij zijn.
Daarnaast heeft ze zich goed verdiept in de personages. Ze komen echt tot leven in het boek. De jongeren zijn levensecht en geloofwaardig in hun gedrag.
Margaretha van Andel heeft een snelle en strakke schrijfstijl zonder gedoe. Knap is dat ze de taal van de jongeren goed te pakken heeft zonder te vervallen in overdreven populair taalgebruik.
Daniel Warner is een gewone jongen met goede en slechte karaktertrekken. Het is niet zo dat hij in de ene wereld een braverik is en in de andere een slechterik. In de kern is hij in beide werelden dezelfde jongen. De omstandigheden na het beslissende moment hebben bepaald welke kant van zijn karakter de overhand kreeg en zijn gedrag beheerste.
In beide werelden is hij iemand die mensen onder druk zet om zijn doel te bereiken. In het ene multiversum leidt dat tot het chanteren van de onderzoekster en in de andere perst hij zijn ex-vriendinnetje af met naaktfoto’s.
Op een gegeven moment vraagt Daniel zich af wie hij echt is. En wat bepaalt wie hij is: zijn gedrag, de omstandigheden of iets anders? Daniel is Daniel toch of niet?
Deze bespiegelingen zetten niet alleen Daniel aan het denken maar ook de lezer. Je gaat je afvragen wie je echt bent en wat dat bepaalt heeft. Stel dat je op een gegeven moment een andere beslissing had genomen. Was je dan een ander mens geworden?
Zowel het interessante thema als de bespiegelingen die er uit voortkomen, maken Ik tot een bijzonder en goed boek dat niet alleen jongeren zal aanspreken.