donderdag 26 mei 2011

Levenslijn van Harlan Coben: thriller met intrigerende vraag

Wat is beter? Je geliefde en familie altijd de waarheid vertellen, hoe pijnlijk die ook is of de rest van je leven rondlopen met een leugen? Hoe goed is het voor een relatie om elkaar alles te willen vertellen, zelfs als je de ander daarmee diep in de ziel kwetst? Harlan Coben zet zijn lezers goed aan het nadenken over deze vragen in zijn nieuwe boek Levenslijn.
Voor Myron Bolitar, agent van topsporters, auteurs, acteurs en andere celebrety's, en zijn hoogzwangere cliënte Suzze blijkt het antwoord op deze vragen letterlijk van levensbelang. Op de Facebook-pagina van de voormalig toptennisster staat een bericht: 'Niet van hem'. Reden genoeg voor haar man Lex om ervandoor te gaan. Myron begint een zoektocht naar Lex en de afzender van het bericht, hierbij geholpen door Win, zijn steenrijke en beruchte compagnon. Hoe dieper Myron graaft, hoe meer leugens en halve waarheden hij ontdekt. Zelf wordt hij ook voor het blok gezet. Moet hij zijn vader de waarheid vertellen over de verdwijning van zijn broer, 15 jaar geleden?
Harlan Coben is een goede observator en goed op de hoogte van de populaire cultuur en social media. Dat blijkt ook uit zijn beschrijving van gasten van een nachtclub: "een stel opgeschoten jongens...net terug van auditie voor Jersey Shore (MTVprogramma, vergelijkbaar met Oh Oh Cherso): een combinatie van haarmousse, zonnebankbruin, geepileerde wenkbrauwen, onthaarde borstkassen en sportschoolspieren... Het zou pijn doen als je ze in het gezicht stompte, maar het zou vele malen erger zijn als je aan hun haar kwam."
Humor zorgt voor de noodzakelijke luchtige noot. De beschrijving van het uiterlijk van Big Cindi is over the top en geweldig. Een dame van 1.93m, 150 kilo geperst in miniscule topjes en strakke lycra bodysuits. Haar make-up is "alsof ze een doos met vierenzestig kleurkrijtjes had gepakt, die allemaal tegelijk had gebruikt en daarna onder de zonnebank had gelegen."
De manier waarop Myron uitsmijters bij een club verbaal in elkaar mept, nadat zij op botte wijze een meisje de toegang hadden geweigerd is hilarisch te noemen.
Levenslijn laat zich in sneltreinvaart lezen, zo snel is het geschreven. De gebeurtenissen volgen zich in een hoop tempo op. Soms gaat dat iets ten koste van de geloofwaardigheid. Zoveel rampspoed in een leven lijkt onmogelijk.
Levenslijn is een intrigerende thriller, een van de betere van Harlan Coben. In eerdere boeken leek het alsof hij een formule schrijver was geworden. Iemand draagt al jaren een duister geheim met zich mee. Er gebeurt iets waardoor het geheim onthuld dreigt te worden, daardoor vallen een of meerdere doden. Myron of een van zijn clienten is erbij betrokken. Vervolgens lossenMyron en zijn vrienden/medewerkers Win, Esperanza en Big Cindi het probleem op. Levenslijn past grotendeels in deze formule maar is toch anders. Dit boek stijgt er boven uit. Bovendien is het einde, zonder dit te willen onthullen, wel heel onverwacht.
Vier sterren.