woensdag 15 juni 2011

Iedere dag, ieder uur van Natasa Dragnic is poëtische romance

Iedere dag, ieder uur van de Duits-Kroatische schrijfster Natasa Dragnic is een uniek verhaal over een tragische liefde van twee mensen. Iedere dag, ieder uur denken ze aan elkaar en toch kunnen ze niet bij elkaar zijn. Aan de liefde tussen hen ligt het niet. Het was liefde op het eerste gezicht toen Dora en Luka elkaar als kind ontmoetten op een kinderdagverblijf in Makarska, Kroätie. Samen beleven ze een paar prachtige jaren, voornamelijk doorgebracht op een geheime rots op het strand. Het einde is abrupt en onherroepelijk door de verhuizing van Dora. Zestien jaar later is de tweede ontmoeting, ditmaal in Parijs. Luka is kunstschilder en Dora actrice. De liefde, die nooit is weggegaan, bloeit in volle hevigheid op. Drie maanden vol passie volgen. Ditmaal is Luka degene die weggaat. Hij belooft terug te komen maar kan zich niet aan zijn belofte houden. Dora besluit hem op te zoeken en de geschiedenis herhaalt zich. Keer op keer vlamt de liefde op, waarna de geliefden afscheid moeten nemen van elkaar.

In Iedere dag, ieder uur speelt poëzie een grote rol. De compositie van Iedere dag, ieder uur doet denken aan een gedicht waarbij de hoofdstukken de coupletten vormen. De refreinen bestaan uit de alinea’s en scènes die een aantal keren terugkomen. De herhaling versterkt het prachtige ontroerende liefdesverhaal. Ook het taalgebruik en de schrijfstijl van Dragnic zijn poëtisch: Iedere dag, ieder uur bestaat uit zorgvuldig gecomponeerde zinnen. Dragnic weet gevoelens om te zetten in prachtige beelden. ‘Maar deze gedichten raken hem als de jugo, de regenachtige zuidenwind thuis in Kroatië die maakt dat je bijna geen adem kunt halen. En toch kan je je er niet los van maken. Je draait je hoofd tekens weer tegen de wind in om door hem aangevat en vastgepakt te worden.’ Luka ontdekt in dit stukje de gedichten van Pablo Neruda. De titel van het boek is gebaseerd op een van zijn gedichten uit Honderd Liefdessonnetten.

De valkuil van de sentimentaliteit weet Dragnic gelukkig te vermijden. Nergens doet het verhaal overdreven of ongeloofwaardig aan. Het is nauwelijks te geloven dat Iedere dag, ieder uur een debuutroman is. De auteur Natasa Dragnic schrijft alsof ze al een compleet oeuvre met voornamelijk dichtbundels op haar naam heeft staan.

Deze recensie staat ook in
BOEK, nummer 3, mei/juni 2011.