vrijdag 5 september 2014

Wolf van Mo Hayder: geniale thriller

Mo Hayder staat bekend om haar thrillers waarin ze de meest bizarre misdaden beschrijft. Wolf, het zevende deel in de serie over rechercheur Jack Caffery vormt geen uitzondering.
Op ingenieuze wijze vlecht Mo Hayder verschillende verhaallijnen in elkaar. De vijfjarige Amy begrijpt niet waarom haar ouders boos werden toen ze vertelde over de aardige man die beloofde goed te zorgen voor Bear, het hondje dat ze vond in het bos.

Mathilda Anchor-Ferrers ontdekte tijdens het tuinieren stinkende slierten met vliegen erop. Het bracht bij haar, haar man Oliver en hun volwassen dochter Lucia herinneringen naar boven aan jaren eerder gepleegde moorden, vlakbij hun landhuis. Later die dag bellen de politieagenten Honey en Molina aan voor een gesprek met de familie. Ze zijn echter niet wat ze zeggen te zijn, maar onderwerpen de familie aan een gruwelijke marteling. Mathilda hoopt dat Bear, hun hondje, dat kon ontsnappen, voor redding zorgt.
Jack Caffery spreekt af met de geheimzinnige Wandelaar dat deze meer vertelt over de plek waar zijn broer Ewan begraven ligt. In ruil hiervoor zal Caffery op zoek gaan naar de rechtmatige eigenaar van Bear en deze terugbrengen.
Je wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. Niets is wat het lijkt. Gaandeweg het verhaal vallen maskers af en laat iedereen zijn ware aard zien. De gruwel zit ‘m deze keer niet zozeer in bloederige details, die niet ontbreken, maar vooral in de sadistische, psychologische spelletjes die gespeeld worden.
Wolf laat zich prima lezen zonder de voorgaande delen gelezen te hebben, al wekt het verhaal verlangen op naar meer boeken over de fascinerende Jack Caffery.
Jammer dat er geen sterren uitgedeeld kunnen worden, anders had Wolf er 5 uit 5 gekregen voor deze geniale thriller, die je beter niet ’s avonds voor het slapengaan kan lezen.

Deze recensie is gepubliceerd in BOEk nr.3 juli/augustus 2014.