dinsdag 15 juni 2010

Vakantie aanrader: Een lijk in de kast

Net als hun gezamenlijk debuut, Een Rus in de Jordaan, is Een lijk in de kast een mooie Amsterdamse politieroman. De overeenkomst tussen Baantjer, De Waal en hun politieduo, Van Opperdoes en Jacob, is treffend. Beide duo's bestaan uit een oude rot in het vak die vasthoudt aan oude beproefde methoden en een wat jongere collega die graag gebruikt maakt van nieuwe technieken. Bovendien zijn ze alle vier werkzaam (geweest) bij de Amsterdamse politie.
Baantjer en De Waal beschrijven hun personages met liefde en levensecht. Complimenten hiervoor voor Baantjer en De Waal. Meestal is het helaas zo dat bij vergelijkbare politieromans de bijfiguren schetsmatig worden neergezet in het verhaal. Daar is hier gelukkig geen sprake van, integendeel. De oude Van Opperdoes die nog regelmatig praat met zijn overleden vrouw. Jacob, die probeert te schipperen tussen werk en gezin, en het geheim van Van Opperdoes kent en hem in zijn waarde laat. Ook andere personages komen tot leven zoals Sien, de oudere vrouw, die iedereen in de gaten houdt vanuit haar huisje in de Jordaan. Opa Romein, die voor iedereen, ook de snotneuzen van de politie Opa Romein is en geen 'meneer' en recht voor z'n raap zegt waar 't op staat. Lousman de makelaar zorgt door zijn bloemrijk taalgebruik eveneens hier en daar voor een komische noot.
In Een lijk in de kast hoort Van Opperdoes van zijn vrouw dat er een mooie jonge vrouw naar hem onderweg is. Charlotte, de dochter van Mooie Annetje, had een huisje in de Jordaan gehuurd. Toen ze ging kijken, vond ze twee lijken in het verder lege huis. Vreemd genoeg zijn de lichamen spoorloos verdwenen als Van Opperdoes en Charlotte samen een kijkje nemen. Van Opperdoes heeft nu een extra probleem buiten de dubbele moord: De oude rechercheur grijnsde wrang. 'Lijken...lijken lopen niet.'
De oplossing van het raadsel is zeker creatief bedacht, al is de weg er heen belangrijker. Het is een ontspannen, spannende wandeling met hier en daar wat te lachen. Een lijk in de kast is daarmeeeen echte aanrader voor de vakantie. Leest makkelijk weg, niet al te gecompliceerd en diepgravend, een goede en degelijke plot en wat noodzakelijke humor.
Ik hoop dat de heren nog vele delen samen kunnen schrijven over Van Opperdoes en Jacob.