maandag 15 februari 2010

De kinderen van de tuinder, een klein en ontroerend verhaal

Twee Canadese kleindochters besloten een paar jaar geleden het verhaal van hun Nederlandse grootouders uit te zoeken. De grootouders hadden elkaar eind jaren '20 ontmoet, waren in 1935 getrouwd, hadden twee kinderen voor WOII en vijf erna. In 1951 emigreerde het gehele gezin naar Canada. Dit zijn de kale feiten. Kristen den Hartog en Tracy Kasaboski weten hieruit dankzij voortreffelijk bronnenonderzoek een prachtige familiegeschiedenis te schilderen. Nergens worden zaken verzwegen of opgepoetst. Geen opgeklopte verzetsheroïek of overdreven drama. Gerrit en Cor zijn gewone, eenvoudige mensen die in moeilijke tijden hun best doen om zo goed mogelijk voor hun gezin te zorgen. Het geloof in God en elkaar geeft veel kracht.
Het verhaal van Gerrit, Cor en hun gezin, familie en vrienden wordt afgewisseld met stukken over historische gebeurtenissen die zich tegelijkertijd afspeelden. Zoals bijvoorbeeld over de vlucht van prinses Juliana naar Canada, koningin Wilhelmina in Londen en de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Voor het verhaal was het niet noodzakelijk. Het geeft wel interessante achtergrond informatie en verdieping.
De kinderen van de tuinder is non-fictie maar zo goed en vlot geschreven dat het leest als fictie. Er zit zelfs een duidelijk element van spanning in, hoe vergaat het iedereen in WOII? En daarna?
De kinderen van de tuinder is een mooi, klein en ontroerend verhaal.
Vier sterren