maandag 5 januari 2015

De vervangster van Val McDermid: een goede, echte psychologische thriller

Een man heeft nauwkeurig onderzoek gedaan hoe hij aan de volmaakte vrouw kan komen, die aan zijn vele eisen op huishoudelijk en seksueel gebied zal voldoen. Eerdere vrouwen faalden. Deze dag hoopt hij haar te ontmoeten. De vrieskist staat klaar om haar te ontvangen.
Met dit huiveringwekkende begin trekt Val Mc Dermid de lezer meteen in haar thriller De vervangster.

Brigadier Paula McIntyre is net begonnen in Bradfield als rechterhand van hoofdinspecteur Alex Fielding. Hiervoor werkte ze in het Team Zware Misdrijven met hoofdinspecteur Carol Jordan. Een tijdje geleden is er iets afschuwelijks gebeurd waardoor Jordan zich heeft teruggetrokken uit de politiewereld. Paula heeft haar handen vol aan de zoektocht naar degene die vrouwen vermoord en hun gezichten verminkt. Het is lastig, ontdekt ze, om haar nieuwe baas tevreden te houden. Ondertussen vangen zij en haar vriendin een puber op wiens moeder wordt vermist.
In De vervangster wordt veel verwezen naar gebeurtenissen die plaatsvonden in eerdere delen van de serie rond Carol Jordan, Paula McIntyre en Tony Hill. Het was prettig geweest als McDermid af en toe meer uitleg had gegeven.
Het goed opgebouwde verhaal wint aan spanning door de stukken die vanuit het perspectief van de dader geschreven zijn. Zijn identiteit is onduidelijk, maar het is zonneklaar dat hij gestoord is. McDermid geeft de lezer een gruwelijk mooi kijkje in zijn zieke geest. Van de slachtoffers brengt ze realistisch en overtuigend het proces in beeld van verbijstering en verzet tot acceptatie en overgave.
Het maakt De vervangster een goede, echte psychologische thriller.


Deze recensie is gepubliceerd in BOEK nr. 3 juli/augustus 2014.