donderdag 19 juni 2014

Vreemden in de nacht van Judith Visser: goed gevoel voor timing

Zo´n tien jaar geleden was Judith Visser bezig met het opzetten van een praktijk voor voedingsadvies. De praktijk is er niet gekomen omdat zij intussen was begonnen met het schrijven van haar debuutroman Tegengif. Die was zo succesvol dat Judith Visser bleef schrijven. Onlangs verscheen haar tiende boek: Vreemden in de nacht.
Voedingscoach Cassandra Wolf is net begonnen met haar praktijk in Rockanje. Na het verbreken van haar relatie heeft ze hier een mooi, afgelegen huis gekocht. Het is minder rustig dan ze had gehoopt, want iedere nacht hoort ze gegil.

Na onderzoek ontdekt ze dat in het huis veertig jaar geleden een echtpaar werd vermoord en dat iemand het ook op haar heeft gemunt.
In 1972 werkte de 21-jarige Olga bij een kapsalon. Een aantrekkelijke heer die enkel door haar geknipt wilde worden, vroeg haar telefoonnummer. Het ging er tijdens hun afspraakjes ruig aan toe, maar Olga was blij dat ze eindelijk een man had. Toen het onvermijdelijke gebeurde, zag Olga dit als haar kans om te ontsnappen naar een beter leven.
Judith Visser heeft een uitstekend gevoel voor timing. Net als de lezer iets op het spoor denkt te zijn, schakelt ze over naar de andere verhaallijn. Hiermee verhoogt ze de spanning en werpt ze een rookgordijn op die het zicht op de dader en de gebeurtenissen verhult.
Met goed gekozen details zoals kleding, muziek en dialect heeft Judith Visser het Rotterdamse arbeidersmilieu uit begin jaren zeventig realistisch neergezet.
Vreemden in de nacht is een hele goede thriller, die zowel prijzen als hoge verkoopcijfers verdient.

Deze recensie is gepubliceerd in BOEK nr. 2 jaargang 12, mei/juni 2014 p. 60.