donderdag 19 juni 2014

Noodtoestand van Ellen den Hollander: spannend en actueel

Het platleggen van websites door hackers door DDos-aanvallen uit te voeren is inmiddels dagelijkse nieuws. Tot nu zijn grote rampen uitgebleven en bleef de schade beperkt tot bijvoorbeeld even niet kunnen internetbankieren. Ellen den Hollander onderzoekt in haar thriller Noodtoestand wat er zou kunnen gebeuren als hackers georganiseerd en op grote schaal websites en netwerken uitschakelen.

Noodtoestand begint met de raadselachtige dood van Wim Paardenkoper, de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Zijn opvolger, Joost van Bronckhorst, heeft geen tijd om zich in te werken, want het ene na het andere computernetwerk wordt aangevallen. Eerst gaan de schermen op zwart bij de overheid, daarna worden de banksystemen aangevallen en kan niemand meer pinnen of geld opnemen. Vervolgens zijn Rijkswaterstaat en de Spoorwegen aan de beurt. Binnen een paar dagen tijd is de chaos compleet en kijkt iedereen wanhopig naar Den Haag voor oplossingen. Joost werkt er dag en nacht aan, ondanks de bedreigingen aan zijn adres.
Het what if gedeelte van Noodtoestand is beklemmend voorstelbaar en actueel. Den Hollander schetst een realistische setting, zeker nu blijkt dat een derde van de gemeenten na april onbeschermd met Windows XP blijven werken.
De thriller Noodtoestand heeft helaas een paar gebreken. Het motief voor de moord op Paardenkoper wordt niet duidelijk, er blijft een klein draadje hangen en de verklaring voor het gedrag van de dader(s) is te vergezocht. Jammer, want afgezien hiervan is Noodtoestand bloedstollend spannend, akelig actueel en goed geschreven. Verplichte kost voor beleidsmakers op het gebied van digitale veiligheid.

Deze recensie is gepubliceerd in BOEK nr. 2 jaargang 12, mei/juni 2014 p. 61.