donderdag 19 juni 2014

De interne jury van Michael Connelly: gedegen, onderhoudende thriller

Naast politiethrillers over rechercheur Harry Bosch, schrijft de Amerikaanse Michael Connelly ook legal thrillers over Mickey Haller, strafrechtadvocaat en Harry’s halfbroer. In Connelly’s nieuwste boek De interne jury wordt met een grap verwezen naar The Lincoln Laywer, de film over Mickey Haller. Na het uitkomen van de film lieten meer strafrechtadvocaten zich net als Haller vervoeren in een Lincoln. Bij het gerechtsgebouw stond een rijtje Lincolns te wachten en stapte Haller in de verkeerde.

Mickey Haller heeft een lastige zaak aangenomen. Een man wordt verdacht van een moord die hij niet heeft gepleegd. Het slachtoffer had hem Haller aangeraden. Zij was escortdame en ooit cliënt van Haller. De moordverdachte was haar digitale pooier. Mickey en zijn team ontdekken al snel dat de moord bedoeld is om andere misdrijven te verhullen. De rechtszaak die volgt is een schaakspel op hoog niveau. Hierbij proberen Haller en zijn tegenstander, officier van justitie Forsythe, de zetten van de ander voor te zijn en diens stukken van het bord te vegen om de opponent schaakmat te kunnen zetten.
De interne jury biedt een goede blik op het Amerikaanse rechtssysteem waarbij het overtuigen van de jury van iemands (on)schuld van groter belang is dan de vraag of diegene de misdaad al dan niet heeft gepleegd. Michael Connelly heeft de gave hier zo’n boeiend verhaal over te schrijven dat zelfs niet-liefhebbers van legal thrillers De interne jury achter elkaar uit zullen lezen.
De interne jury is een gedegen, onderhoudende thriller van een van beste auteurs in het thrillergenre.

Deze recensie is geplaatst in BOEK, nr. 2 jaargang 12, mei/juni 2014.