maandag 25 januari 2010

De duivelskamer: beetje maf/vreemd maar wel goed

Afgelopen weekend De duivelskamer gelezen. Het was een beetje maf/vreemd boek maar wel goed geschreven. In eerste instantie dacht ik dat het een soort spookverhaal zou worden. Meisje kraakt met wat nieuwe vrienden/backpackers een huis naast het hostel en hoort daar rare geluiden. Helen Fitzgerald zette mij vervolgens vakkundig op het verkeerde been. Om niet de plot te verraden ga ik hier niet verder op in, gewoon zelf lezen is mijn advies! Bronny, de hoofdpersoon, een Australisch meisje dat gevlucht is naar Engeland is het maffe/vreemde element in het boek. Ze gaat compleet los in Londen wat betreft drank, drugs en mannen. Hier en daar vond ik dat een beetje over de top gaan, niet meer geloofwaardig.
Het verhaal zit gedegen in elkaar, met mooie verrassende wendingen. En als je denkt dat alles in orde en opgelost is, dan haalt Fitzgerald nog een joker uit haar mouw en zorgt ze voor wat echte onvervalste nagelbijtende spanning.

vrijdag 22 januari 2010

Smakelijk tussendoortje: Tiffany van Felix Thijssen

In de witte boekenhal vond ik een paar weken geleden Tiffany van Felix Thijssen. Een opnieuw uitgegeven oudere titel uit de Max Winter serie. Max Winter vind een heroine hoertje op zijn stoep en heeft het gevoel dat hij haar moet helpen. Zij denkt daar anders over en is de volgende dag verdwenen. Einde verhaal: nee, juist het begin. Wat begint als iets kleins: een ontevreden klant en zakkenrollerij eindigt groot met doofpotten bij de landmacht. Spannend: ja, pageturner: ja, goed opgebouwde plot: ja, diepgaand: nee. Wel een spannende thriller, echter geen literaire thriller zoals zijn latere Esperanza. Kortom een smakelijk tussendoortje.

maandag 18 januari 2010

Dilemma

Gisteravond stond ik voor het lastige dilemma welk boek ik als eerste zou lezen. De stapel was in zijn geheel erg aantrekkelijk: Zuivering van Oksanen (al half uit en erg mooi), Millennium deel 2(deel 1 was ook zo fijn om te lezen), Vergelding van Joop van Riessen (een Amsterdamse politieroman, leuk voor de afwisseling), De duivelskamer van Fitzgerald (veel enthousiaste verhalen over gehoord) of toch Tiffany van Felix Thijssen. Het werd deze laatste. Een oudere titel die ik voor een paar euro bij de witte boekenhal tegenkwam. Tot nu toe erg de moeite waard...

Een geslaagd Experiment

In twee avonden Het experiment van Joost Heyink gelezen. Was erg onder de indruk. Mooi geschreven. De spanning komt voor een groot deel door de wisseling van perspectief. Het verhaal zelf is boeiend en interessant. Veel van binnenuit informatie over hoe hersenspoeling door sekte-achtige organisaties in zijn werk gaat. Dat gedeelte is beklemmend en zeer overtuigend, juist doordat het verhaal door verschillende personages verteld wordt. Niet alleen door de enthousiaste cursiste of de wantrouwende partner, maar ook onder andere door de 'cursus' leiding en de nieuwsgierige journalist.
Een klein min/zeurpuntje: jammer dat er in de flaptekst al zo veel van het verhaal wordt weggegeven.

Ook onder de indruk van Millennium

Millennium lag hier al maanden thuis, klaar om gelezen te worden. Er kwamen eerst veel andere leuke boeken langs die ook gelezen wilden worden. Vorige week uiteindelijk Millennium in een lange treinreis en een paar avonden uitgelezen. Intrigerend verhaal, knappe pageturner. Goede perspectief wisselingen. Prettige tegenstelling tussen de onconventionele hoofdpersonen, gelukkig zonder stereotype gescheiden inspecteur met een drankprobleem. Kortom kom maar op met deel 2 en 3.
Een klein min/zeurpuntje: waarom is het altijd koud, somber, donker en winter in Scandinavische thrillers? Het lijkt me een verademing om eens een goede, spannende Scandinavische thriller te lezen die zich uitsluitend afspeelt rondom midzomernacht en in de zomer met alleen maar licht, zon (en muggen).

donderdag 7 januari 2010

De beste boeken van 2009: buitenlandse thrillers

En dan nu het moeilijkste gedeelte: de beste buitenlandse thrillers van 2009. Ik ga niet alle boeken van mijn favoriete auteurs noemen maar alleen de boeken die mij verrasten, die boven de middelmaat uitstaken.
Jens Lapidus, Snel geld was zo'n verrassing. Goede plot, echte pageturner, anders dan andere thrillers door het taalgebruik (aangepast aan het personage) en de afwezigheid van de inspecteur/rechercheur die de boeven moet vangen.
Ik had niet zulke hoge verwachtingen van de nieuwe Dan Brown. Echter Het verloren symbool is wederom een fantastische thriller in zijn soort. Dat de personages niet helemaal uitgediept en gepsychologiseerd worden doet niet ter zake. Ik heb het boek in twee avonden uitgelezen. Dat moest, het verhaal ging in zo'n sneltreinvaart, ik kon het niet wegleggen, ook al ging dat ten koste van mijn nachtrust. Weer een spannend complot met echte details. Kom maar op met de volgende Dan Brown!
Nu twee boeken van mijn favoriete auteurs: De weg naar huis van George Pelecanos. Eigenlijk zijn het meer literatuur dan misdaad, zo mooi kan George Pelecanos schrijven. Een geweldig boek over een vader-zoon relatie.
Ongrijpbaar van Michael Connolly. Een beklemmend boek, veel wat Connolly schrijft zou zo maar eens kunnen gebeuren. Ik heb de beveiliging van mijn computer nagekeken en let goed op de sporen die ik nalaat in de virtuele wereld van Hyves, LinkedIn en Facebook! Bovenal een geweldige thriller, goed geschreven en spannend tot op het eind!
Tot slot viel het mij op dat veel Anthos Literaire Thriller schrijvers met ieder boek beter worden. Zoals Camilla Läckberg. Oorlogskind is het beste boek over Erica en Patrik dat ze tot nu toe heeft geschreven. Steeds meer diepgang en geloofwaardigheid, met behoud van de humor!
Ook is Vorst en as van Inger Wolf veel beter geschreven dan haar debuut Zwarte nazomer. Het zelfde geldt voor Marion Pauw. Daglicht en Zondaarskind zijn beide thrillers die boven de middelmaat uit stijgen. Daglicht is meer een thriller dan Zondaarskind, dat meer een roman is, maar dat doet niet af aan het leesplezier!
Om een heel lang verhaal kort te maken: ik heb het afgelopen jaar genoten van wel 62 boeken. Dat hoop ik dit jaar weer te doen!
Ik heb net City to City van Leo Blokhuis uit en ben nu helemaal op de hoogte van de music scene in het Londen van 1965!

De beste boeken van 2009: non-fictie en historische romans

Non-fictie: John Dickie heeft mij veel geleerd over mijn favoriete keuken, de Italiaanse met zijn boek Delizia. Om te beginnen dat er helemaal geen eenvoudige Toscaanse boerenkeuken was, dat dit een verzinsel van latere tijden is!
Historische romans: Ik heb erg genoten van Jacoba van Beieren van Simone van der Vlugt. Zij slaagde erin Jacoba van Beieren weer tot leven te wekken. Wat een bijzondere vrouw. Ik hoop dat Simone van der Vlugt door gaat met het schrijven van historische romans voor volwassenen! Een andere historische roman waar ik mij helemaal in heb verloren is Ken Follett's Brug naar de hemel. Fantastisch zo als hij de middeleeuwen beschrijft, zo realistisch, niet alleen de kleding, huizen, eten etc. maar ook de gevoelens en het gedrag van de mensen.

De beste boeken van 2009: literatuur en jeugdromans

Literatuur: Simon Mawer, De glazen kamer en Aharon Appelfeld, Bloemen der duisternis. Beide boeken zijn juweeltjes. De tweede wereldoorlog lijkt een 'uitgemolken' tijdperk waar je alles over denkt te weten. Niet dus ontdekte ik toen ik deze boeken las.
Jeugdromans:Rachel Ward, Deadline en Gabrielle Lord, Complot 365 januari. Twee zeer originele jeugdromans/crossover thrillers. Voor jongeren geschreven maar ook voor volwassenen zeer de moeite waard om te lezen. Spannend en geloofwaardig! tot de laatste bladzijde. Ben heel nieuwsgierig naar februari en de rest van het jaar.

De beste boeken van 2009: Nederlandstalige thrillers

Nog nooit zoveel boeken gelezen als in 2009! Ik probeer iedere week 1 boek te lezen, mijn streven is dus 52 boeken per jaar. Dit jaar heb ik 62 boeken uitgelezen! Veel thrillers, hier en daar wat literatuur en non-fictie.
Best moeilijk om daar een top 5 of top 10 uit te halen. Ik ga het mijzelf gemakkelijker maken: per categorie noem ik een paar titels die mij zijn opgevallen en bijgebleven. Voor jullie leesplezier maak ik er aparte blogs van!
Om te beginnen Nederlandstalige thrillers: Felix Thijssen, Esperanza. Ongelooflijk dat hij NIET de Gouden Strop hiervoor heeft gekregen. Naar mijn mening de beste Nederlandstalige misdaadroman van het afgelopen jaar. Mooi verhaal, goed geschreven, levensechte personages. Kortom alles klopt!
Ook heel moooi: Lieneke Dijkzeul, De geur van regen. Een boek om heel langzaam van te genieten.

Natascha's eerste boekenblog staat online!

Al een tijdje loop ik rond met het idee een boekenblog te beginnen. Ik zou nog veel langer hiermee kunnen rondlopen maar ik kan natuurlijk ook gewoon beginnen!
Allereerst maar eens een lijst van boeken plaatsen die ik het afgelopen jaar gelezen heb.

Gelezen in 2009
Leo Blokhuis, Stille nacht
Simone van der Vlugt, Herfstlied
Mons Kallentoft, Midwinterbloed
Felix Thijssen, Amanda
Walther Schmid, Messcherp en razend
James Patterson, Pak me dan
Mark Billingham, In het duister
Karin Fossum, Een andere voorkeur
Asa Larsson, Zonnestorm
Asa Larsson, Midzomernacht
Kate White, Dood van een nanny
Saskia Noort, De verbouwing
Herman Koch, Het diner
Jemma Harvey, Alles naar wens
Felix Thijssen, Caroline
Asa Larsson, Het zwarte pad
Alexander McCall Smith, Het volle leven
Asa Larsson, Tot de woede is geluwd
Alexander McCall Smith, Het raadsel van de pompoen
Felix Thijssen, Esperanza
Alexander McCall Smith, Het geluk van de blauwe schoenen
Michael Dibdin, Eindspel
Harlan Coben, Momentopname
Donna Leon, Gezichtsverlies
Lee Child, Sluipschutter
Karin Slaughter, Nachtschade
Esther Verhoef, Erken mij
René Appel, Hittegolf
Felix Thijssen, Ingrid
Tess Franke, De bezieling
Loes den Hollander, Driftleven
Judith Visser, Stuk
Aharon Appelfeld, Bloemen der duisternis
Lydia Rood, Lekker slapen, diefmaatje
Simon de Waal (red.), Summercrime
Baantjer/ De Waal, Een Rus in de Jordaan
Harlan Coben, Verloren
George Pelecanos, De weg naar huis
Marion Pauw, Zondaarskind
Camilla Läckberg, Oorlogskind
Michael Connolly, Ongrijpbaar
Simon Mawer, De glazen kamer
John Dickie, Delizia
Sylvia Witteman, Pekingeend bij nacht
Lieneke Dijkzeul, De geur van regen
Caro Ramsay, Zingen voor de doden
Rachel Ward, Deadline
Svea Ersson, Alleen Eva
Tatiana de Rosnay, Haar naam was Sarah
Gabriëlle Lord, Complot 365 januari
Nicoló Ammaniti, Jij bent mijn schat
Jens Lapidus, Snel geld
Simone van der Vlugt, Jacoba
Inger Wolf, Vorst en as
Ken Follett, Brug naar de hemel
Dan Brown, Het verloren symbool
Karin Fossum, Kwade wil
Nicci French, Medeplichtig
Sylia de Graaf, De zenuwsloper
Mark Mills, Het verloren eiland (bijna uit)
Sieneke de Rooij, De boot naar Lemmer
John Sack, Het Franciscus Verbond
Linda Castillo, Zwijgplicht